Philips 3902 motor! Gezocht-Magnetisme weg (Gezocht)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 28.11.2023, 13:05 (159 dagen geleden) @ electr0n
Bewerkt door Maarten Bakker, 28.11.2023, 13:16

De fijne details moet ik je schuldig blijven, maar dat hangt samen met de constructie van de motor. Het veld kan het anker niet voldoende magnetiseren om iets anders te doen dan stilstaan en het anker heeft geen slim aangelegde kortsluitwikkelingen zoals bij latere platenspelermotoren (zoekterm kooianker of kortsluitanker) om iets met dat veld te doen, dus heb je een magnetisch anker nodig. Tegenwoordig wordt dat ook wel een PMAC motor genoemd (een PMDC motor heeft een anker met commutator en wikkelingen, gecombineerd met veldmagneten).

Sommige types zijn wel zelfaanlopend, maar destijds was dat niet gebruikelijk. Er zat ook geen voorziening op om de draairichting te bepalen dus dat moest je zelf doen. Vandaar het aanslingeren.

In het transistortijdperk heeft Philips in goedkope pickups ook een tijd lang PMAC motortjes gebruikt, maar die gebruikten een faseverschuiving met condensator om aan te lopen en de draairichting te bepalen. Mogelijk net als in jouw voorbeeld.

Overigens zit er in elke magnetronoven en nog wel meer huishoudelijke apparaten ook een klein PMAC motortje. Hoe die precies zelfaanlopend zijn gemaakt weet ik niet, zal iets met de sterkte en de vorm (aantal polen?) van het veld te maken hebben. Wel hebben die net als de oude pickupmotor, geen voorkeur voor een draairichting. In gevallen waar dat ongewenst is, zit er een mechanische blokkade in.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum