krakkemikkig kristalontvangertje (Techniek Radio/TV)

door Herm Willems @, Maastricht, 08.11.2023, 14:55 (177 dagen geleden) @ soundman2

De C zit parallel met de koptelefoonaansluiting. Dus er is geen afstemkring, alleen maar een spoel. Die heeft ongeveer 25 wdg, dus de zelfinductie zal ergens rond de 50uH moeten liggen. Met een varco van 1000 PF zou je daarmee een golflengte tussen de 180 en 430 meter moeten kunnen ontvangen. Mogelijk gebruikte de bouwer een afzonderlijke exotische constructie die als varco diende. Kan ook zijn dat hij het helemaal zonder deed. Omdat er toen nog zo weinig zenders waren speelde selectiviteit ook geen rol van betekenis. Ik denk dat ze al blij waren als ze 'iets' hoorden.

Ik herinner mij 1966 nog, toen ik een Pioneer (die overigens al wel voorzien was van een varco) van pa kreeg. Ik hoorde toen desondanks een stuk of drie zenders tegelijkertijd. Was wel zo handig, hoefde je niet steeds van zender te wisselen.

Ik heb uiteraard alle benodigde meetinstrumenten ter beschikking. Dat is het probleem niet. Maar met dit oude spul is het veel leuker (vind ik dan) om het helemaal zonder te doen. Om het gevoel van die tijd weer te krijgen. Amateurs hadden toen immers ook geen toestel om zelfinductie te meten. Volgens mij was het parool: net zo lang klooien tot je iets hoorde. Maakte niet zoveel uit wat.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum