vraag philips lf-eindtrap (Algemeen)

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 18.02.2008, 19:56 (5933 dagen geleden) @ Mans Veldman

Ik heb met openen geen enkele moeite. Voor het gemak kopieer ik het verhaal van Henk maar even hieronder:

ik zal de werking van de antibromwikkeling proberen uit te leggen:
de primaire spoel van de uitgangstrafo en de antibromspoel zijn als het ware een enkele spoel met een aftakking. Deze aftakking wordt aangesloten aan de eerste voedingselco, dus op de hoogste spanning. De andere kant van de antibromwikkeling wordt aangesloten op de tweede elco en er zal dus een GELIJKstroom gaan vloeien door deze wikkeling. Als dit alles was zou de kern van de trafo door de gelijkstroom gemagnetiseerd worden, met eventueel gevaar voor verzadiging. De andere kant van de primaire wikkeling gaat echter naar de anode van de eindbuis en daardoor loopt ook een gelijkstroom. Deze gelijkstroom is in tegengestelde richting van de stroom door de antibromwikkeling. Dat komt omdat de twee spoelen t.o.v. elkaar een zodanige wikkelrichting hebben dat de erin opgewekte magneetvelden elkaar gaan tegenwerken, dus eigenlijk heft het ene veld het andere gedeeltelijk of zelfs geheel op.
In het ideale geval zou de GELIJKstroom door de eindbuis en de GELIJKstroom opgenomen door de rest van de radio die aangesloten is NA de ontbromwikkeling, aan elkaar gelijk moeten zijn om de luidsprekertrafokern niet door gelijkstroom te laten magnetiseren. Hier zie je dus aan dat een uitgangstrafo met ontbromspoel ontworpen is voor een specifieke situatie, en dat is naar ikzelf nu ook aanneem één van de redenen waarom o.a. Philips zoveel verschillende types uitgangstrafo's gemaakt heeft (er zijn uiteraard meer redenen, zoals bijvoorbeeld specifieke terugkoppelingswikkelingen voor bepaalde types radio's).

Een en ander mag je wel wat nuanceren, de stroom door beide spoelen hoeft niet precies gelijk te zijn, er is bij het ontwerpen van de trafo rekening gehouden met het gedeeltelijk magnetiseren van de kern. Maar ik hoop dat het zo wat duidelijker voor je is, en anders hoor ik het wel.

Henk


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum