Unitran GP25 (Techniek Radio/TV)

door Herm Willems @, Maastricht, 12.10.2023, 20:43 (198 dagen geleden)
Bewerkt door Herm Willems, 12.10.2023, 20:49

In het leven van liefhebbers van lampenversterkers hebben Unitrantrafo's altijd al een prominente plaats ingenomen. De bekendste locatie (jaren 50) van dit kleine fabriekje was op de Ossenmarkt 30 in Weesp. Het gebouwtje staat er anno nu nog steeds. Maar daarvoor zaten ze ook nog in de Prins Hendriklaan 29-33 te Amsterdam (Technische mededeelingen Unitran 1947). Volgens Radiomuseum.org hebben ze ook nog ooit in Otterloo en Voorburg gezeten, maar daarvan ben ik nooit een bron tegengekomen.

Minder bekend is dat Unitran ook complete versterkers -met eigen trafo's uiteraard- maakte. Op internet zijn er wel een paar te vinden. Eindtrappen maakten ze ook, de GP10 (foto van het web geplukt) kende ik al wel. (Op de octalvoet op de achterzijde kon de voorversterker worden aangesloten, die werd daar ook door gevoed)

[image]

Maar afgelopen week kwam ik er eentje tegen (voor de prijs van een goede fles wijn) bij een kringloopwinkel in Maastricht. Dat bleek de GP25 (25 watt) te zijn. Ik had er nog nooit van gehoord, en op het web kan ik er ook niets over vinden.(Kent iemand van jullie hem?) Uit de foto's blijkt dat het hier om het grote broetje van de GP10 gaat. Het ding was voorzien van een bijbehorend metalen kastje, dat ik ook nooit eerder zag. Het is origineel, want de verf
is hetzelfde.

[image]

[image]

Bij thuiskomst bleek dat de uitgang een paar eetlepels 'compound' had gelekt. Dat deed mij natuurlijk het ergste vrezen. Maar het ding lijkt daar totaal geen last van te hebben. Ergo: hij doet het prima, en wordt ook niet te warm. Tenminste... zonder het kastje. Dat gaat er dus niet meer omheen. Mijn verklaring is dat dat lekken veroorzaakt is doordat de EL34's veel te dicht bij de uitgang staan. Zo'n 40 jaar geleden heb ik, tijdens de reparatie van een London City, mijn vingers eens flink gebrand aan zo'n lamp, dan onthoud je voor de rest van je leven wel hoe heet die worden.Gelukkig zitten die trafo's af fabriek tjokvol met dat zwarte spul, dus ik vermoed dat er nog wel genoeg in zit. De originele luidsprekeraansluiting was verdwenen, er zaten din-uitgangen op. Dus ik heb zelf even iets gefabriekt.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum