waardoor hikt deze ontvanger (Techniek Overig)

door Laurens @, Zaandam, 23.08.2023, 19:27 (248 dagen geleden) @ Piet van der Pol

Vermoedelijke werking:

Als ik het goed zie, is dit tegelijkertijd een reflex én een regeneratieve ontvanger. Hij maakt gebruikt van een Pentagrid mengbuis die verder niet als mengbuis dient.

G4 wordt gebruikt als stuurrooster voor het HF signaal en als conventionele roosterdetector. Het gedetecteerde audiosignaal wordt eenmaal aangekomen bij de anode, via de 10nF condensator en de 1M weerstand teruggevoerd naar G1 om nogmaals versterkt te worden. De waarde van deze RC combi bepaalt of er alleen versterkt wordt, of dat er per ongeluk ook geoscilleerd wordt. Deze moet als ik het goed zie ook voor een bepaalde faseverschuiving zorgen, want in principe is het signaal op de anode 180 graden verschoven tegenover het signaal op het rooster - en als je dat gaat terugvoeren heb je juist verzwakking.

De terugkoppeling is conventioneel, behalve dat de ingang voor het teruggekoppelde signaal dus G4 is in plaats van G1. Voor een Pentagrid converter buis is dit normaal.

G2 wordt gebruikt als anode, om daar het audiosignaal vandaan te halen. Voor een Pentagrid converter is dat normaal - bij "ons" zou dat de anode van de triode van een ECH81 zijn bijvoorbeeld.

Ten slotte wordt de spanning op G3-G5 geregeld om de 'overall' versterking van de buis te bepalen, en dus de terugkoppeling te regelen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum