QRM-killer (Techniek Radio/TV)

door Andries van Bronkhorst ⌂ @, 22.08.2023, 10:00 (251 dagen geleden) @ Bert V.

Dag Allemaal,

De pdf van de VERON geeft het goed weer. Het principe is eigenlijk heel simpel. Je ontvangt een stoorsignaal, en als je nu hetzelfde stoorsignaal hierbij 90 graden in fase verschoven optelt is het verschil nul: dus storing weg. Het apparaatje moet dus twee antenneingangen hebben: een voor het gewenste signaal en een voor het stoorsignaal.

Hoe doe je dit nu? Via de ene antenneingang ontvang je het gewenste signaal waar de storing op zit. Via de andere ingang moet je alleen de storing ontvangen (en zo min mogelijk gewenst signaal.). Dat betekent dat je met een kleine hulpantenne een zo zuiver mogelijk stoorsignaal moet zien te ontvangen, liefst zo dicht mogelijk bij de bron. (vlak onder je zonnepanelen dus, om eens een voorbeeld te noemen.)

De rest is een kwestie van instellen en dat vereist wat handigheid, omdat er in de praktijk allerlei fase- en signaalgrootte verschillen zijn.

Wanneer werkt het goed? Bij lokale storingsbronnen. Wanneer werkt het niet? Als de storingsbron buiten het bereik van je hulpantenne ligt, en dat zijn er nog best veel).

Ik gebruik zo'n apparaat zelf met redelijk succes. Verder moeten we niet vergeten dat het algemene ruis- en sturingsniveau de laatste jaren sterk gestegen is, de bronnen ervan zich inmiddels overal bevinden, en de verspreiding door vervuilde stroomnetten gigantisch is.

Veel succes ermee,
Andries


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum