Weerstands snoer belmont vervangen (Techniek Radio/TV)

door Onno ⌂ @, 11.08.2023, 14:15 (268 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door Onno, 11.08.2023, 14:27

Gescheiden windingen vergen een grotere trafo. As het toestei intact is, zal het vermoedelijk aanraakveilig zijn en is een kleine autotransformator genoeg.

De radio is ontworpen voor 110V. 220V is een bijgedachte. Als je de stekker "verkeerd" in het stopcontact steekt, hangt het chassis aan de fasedraad van het lichtnet en staat op 230V. Misschien is de isolatiewaarde van het chassis, de afdekking van de schroefjes m.n bij de knoppen (indien aanwezig) en de condensators in de antenne- aarde- en PU- aansluitingen niet voldoende. Je hebt tenminste te maken met C1, de antennecondensator. Hopelijk heeft die een mica of keramisch dielectricum. De fabrikant laat al zien dat hij liever zuinig dan veilig is want er is geen condensator in de aarde van de pick-up aansluiting.

Daarom zou ik een scheidingstrafo gebruiken. Als er geen plek is, buiten de radio.

PS: de radio heeft ook een luidspreker met magneetspoel. Daarom gebruikt hij meer stroom (30-40mA extra) dan een AC/DC radio met luidspreker met vaste magneet. Het snoer zou wel 46W gaat verstoken (110V spanningsval, 260 ohm, niet gerekend met de golfvorm)

--
Vriendelijke groeten,
Onno


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum