Erres Radio KY 5961 (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 10.08.2023, 10:58 (269 dagen geleden) @ ejrietbergen

een pak documentatie van Alexander van Gurp had gekregen

Helaas, het Pak van Alexander heeft alleen oudere spullen, van rond 1950/52.

Hij is nu op vakantie

De LC-Kring slaat in augustus een maandje over, maar ik ben zelf niet de hele maand van huis hoor!

In juli bespraken we Erres toestellen, niet de KY5961 maar wel wat dingetjes die erop toegepast kunnen worden. De eerste twee cijfers van een Erres type geven altijd het (model)jaar aan, dit toestel is dus van 1959. Erres types hadden meestal drie cijfers, maar er werd een .1 toegevoegd voor exportmodellen, dat is hier ook al genoemd. (Ik heb ook een gerucht gehoord dat er .2 en .3 toestellen waren voor andere overzeese gebieden zoals Zuid-Amerika. Maar op de sticker staat Hecho en Holanda, wat Spaans is, dus misschien was deze al voor Zuid-Amerika. Staan er stationsnamen op de schaal?)

Het type met .1 erachter lijkt meestal op het overeenkomstige continentale toestel. De KY504.1 heeft hetzelfde uiterlijk als de KY504, alleen heeft Tropenband ipv LangeGolf.
Soms zijn de verschillen iets groter. Ik heb hier een RA653.1 die ongeveer dezelfde kast heeft als de RA653, maar die heeft FM en mijn toestel niet. Begrijpelijk dus stevige interne verschillen (en geen fijnafstemknopje op de RA653).

Hier staat een foto van de KY596 waarmee je kunt kijken of de .1 versie er uiterlijk op lijkt.

Nou lijkt het hier toch te gaan om een tropentoestel met veel kortegolf, dat op gelijkstroom moest kunnen spelen. Dat doet dan weer een beetje denken aan de Philips BX645U die ik hier ook heb. Al zijn de buizen wel anders: Rimlock, dwz van de 40 serie met 8 pootjes elk. Jij hebt meest Noval erin, de "80" serie met negen pinnen.

In september gaat de LC-Kring over Uutjes met Rimlockbuizen maar misschien zit er voor Klaas ook nog wat nuttigs bij.
De weerstanden in de voeding zijn er voor twee doelen. Eerst ballast voor de gloeidraden, die branden samen (met ook de lampjes) op wat minder dan 220V en het overschot wordt verstookt in de ballast. Maar ook als begrenzer voor de gelijkrichter die voorkomt dat er te hoge stroompieken lopen bij het laden van de condensator. Hier is een plaatje daarvan dat ik al voor de lezing van september heb gemaakt.

[image]

Behalve die weerstanden, zitten er in de voeding ook NTC-weerstanden. Die zijn helemaal zwart met metalen uiteinden, zodat ze er helemaal verkoold uitzien maar dat zijn ze dan niet. De NTCs beperken de opstartstroom door de gloeilampjes. En vaak staat er eentje parallel aan het gloeilampje zodat de radio ook werkt bij doorgebrand lampje.

Het is natuurlijk het prettigst om de servicedoc te hebben. Maar gelukkig is die voeding nou ook weer niet vreselijk gecompliceerd en vaak vergelijkbaar met voedingen van andere U-toestellen. Een reparateur of hobbyist met Urvaring zou de voeding misschien wel zonder schema kunnen herstellen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum