Kast (opnieuw) fineren => gebruik van houtlijm (Techniek Radio/TV)

door hoedendoosch @, Amsterdam, 31.07.2023, 13:22 (272 dagen geleden) @ Erik

Hallo Erik,

respect voor je werk, dat wil ik op de eerste plaats melden. Het resultaat is erg mooi en netjes. Vakwerk.

Toch wil ik een kanttekening plaatsen bij het gebruik van houtlijm zoals die van Bison bij fineerwerk. Deze lijm is na uitharding alleen nog langs mechanische weg te verwijderen. Met andere woorden: het fineer is alleen nog te verwijderen met grof geweld.

Ik verwacht niet dat het ooit nog nodig is om het te verwijderen, maar ik denk dat het beter is te fineren met beenderlijm of een andere lijm die weer zacht te maken is met water of hitte. Ook als je vlekken maakt of door een te dikke lijmlaag de lijm door het fineer heen komt en je verwijdert dit niet meteen is dat na droging van de lijm niet meer te herstellen.

Waar ik op doel is dat mocht het resultaat op een of andere manier toch tegenvallen kun je met beenderlijm het fineer makkelijk weer verwijderen. Met deze houtlijm is dat in dit geval na uitharding uitgesloten. Zeker bij radio's waar het niet eenvoudig is een vervangende kast te vinden zou mijn voorkeur een reversibele lijm zijn.

Ik kwam langs je topic omdat ik zelf een kast gedeeltelijk opnieuw wil fineren en je uitleg is daarbij zeker nuttig.

Nogmaals: het is geen kritiek op je werk, slechts een kanttekening en tip voor anderen die wellicht zelf willen fineren. Het staat een ieder natuurlijk vrij hoe dit aan te pakken.

Pim.

--
En nao 't straevele ein bietje zônneschien.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum