UN-17 versterker met bijzondere extra's (Techniek Overig)

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 11.07.2023, 17:22 (291 dagen geleden)

Ik heb een klein mono versterkertje, dat ik maar eens een keer nader bekeken heb. Ik ontdekte een paar leuke bijzonderheden.
De versterker is volgens mij op de UN-17 (Muiderkring Jongensradio boekje 4) gebaseerd. Het chassis is niet samengesteld uit uniframe onderdelen, maar zelf gemaakt.
De ingangen zijn coax chassisdelen. Er is een tweede ingang toegevoegd, en ik verwachte, dat de extra knop de omschakelaar zou zijn. Maar nee, daar zit de zekering achter verstopt!
De omschakeling van de ingangen gebeurd door middel van een microswitch. Deze wordt bediend door de afsluitdop op de ene ingang erop of eraf te draaien.
Verder is er nog een gaatjesbordje toegevoegd, met een transistor schakeling. Dit lijkt een extra versterker trapje te zijn. Er is overigens ook nog een extra buisvoet, waar wat aansluitingen gebruikt zijn. De functie heb ik nog niet helemaal kunnen ontdekken.
Als laatste detail zag ik een soort lichtgeleider aan de binnenkant van het kastje, onder het lampje en achter de knoppen. Een soort indirecte (sfeer) verlichting.
Al met al een leuk versterkertje, met een aantal leuke extra's. De werking zal ik later een keertje controleren. Eerst wat lopende projecten maar af maken....
Maar deze creativiteit uit vervlogen jaren, van een onbekende zelfbouwer, wilde ik jullie toch alvast even laten zien

Piet

[image]
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum