O/W kop voor Erres BO604 recorder. (Gezocht)

door Ger Fust ⌂ @, Monnickendam, 10.07.2023, 21:38 (298 dagen geleden) @ Ben

Wat mij in eerste instantie een 2x 1/2-spoor kop leek, blijkt bij nadere beschouwing toch een 2x 1/4-spoor kop te zijn. Na 1966 heb ik eigenlijk nauwelijks meer iets met bandrecorders gedaan, maar nu begint het een en ander weer naar boven te borrelen.
Een band beschreven met 2x 1/4-spoor, in dit geval nog geen stereo, kon omgedraaid worden en dan de sporen er tussen beschrijven. De sporen van een Woelke opn/wg kop, en vele anderen ook, zijn 1,0 mm breed, de breedte van de spleet van de wiskop is 1,2 mm.
Een 18 cm band 4x mono beschreven en afgespeeld op 9,5 cm/sec. gaf heel wat uren muziek! (of spraak)

Ik ben nog in het bezit van ca. 10 Woelke opn/wg koppen, 2 daarvan zijn 2x 1/2-spoor en alle 1/4-spoor koppen zijn helaas laag-Ohmig, dus voor een transistorversterker zoals o.a. toegepast in het latere model de BO 400 van Erres. Dus niet bruikbaar in een bandrecorder met buizenversterker.

Woelke geeft in zijn katalogus; "Abridged data for Miniflux-magnetic heads" van oktober 1968, voor een laag-ohmige VKT4; 120 mH inductance at 10kHz, voor een hoog-ohmige VKH4, misschien de gezochte kop; 700 mH at 10kHz. De fabrikant geeft de zelfinductie op voor de verschillende typen, dus niet de gelijk- of wisselstroom weerstand.

Op de site van Jacmusic.com is een interessant artikel te vinden:
https://jacmusic.com/lundahl/tech-papers/Measure-Coils.htm

Het gaat hier voornamelijk om (kleine) audio transformatortjes, maar hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de nog kwetsbaardere bandrecorderkoppen met mu-metalen kern.
Het artikel is naar mijn idee wel wat zwartgallig, maar het is toch zeer zeker oppassen geblazen.
Vooral met autorange digitale meters.

Bedenk wel dat een bandrecorderkop met zeer kleine stromen werkt, Woelke spreekt in de katalogus bij de VKH4 over 0,03 mA bij 330 Hz, en zo'n kop met mu-metalen kern is niet geschikt voor gelijkstroom, ondanks de (kleine) luchtspleet.

--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum