variac (Techniek Overig)

door Alco Bouwense @, Vlissingen, 28.06.2023, 21:17 (303 dagen geleden) @ Hans R.
Bewerkt door Alco Bouwense, 28.06.2023, 21:30

Hans, wat voor variac is het (nominale stroom) ?

Mijn variac is de bekende zeshoekige variac met gescheiden wikkelingen maar ik heb hiermee geen last gehad (is aangesloten op een groep met een normale B16 stotz automaat.
Ik heb overigens wel eens zoiets met een 3 kVa stuurstroomtrafo meegemaakt. Door de inrush vrat dat ding trage 35 A zekeringen.
Maar idd, evt de variac instellen op 245V, als dat kan, of een geschikte ntc weerstand in serie met de primaire van de variac.
En als je wilt weten, of de alamat in jouw meterkast er op aardfout of overstroom er uit gaat, zou je het volgende kunnen proberen.
Stel de variac geisoleerd op. Maak de aarddraad in de variac los ( ik weet het;het is de goden verzoeken). Schakel de variac van te voren in en steek de stekker in het stopcontact. Blijft de aardlekautomaat van de bewuste groep in; (doe dit een aantal malen, want 1 keer kan toeval zijn) , dan is het geen overbelasting maar een aardfout.
Overigens, ter waarschuwing; raak in deze situatie de behuizing van de variac niet aan, want die kan onder spanning staan. Maak na de testen de aarddraad weer goed vast.
Bij een aardfout kan er een isolatiefout aanwezig zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum