Zijn eindbuizen met roosterstroom nog buikbaar? (Techniek Overig)

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 08.06.2023, 12:12 (294 dagen geleden) @ Eduard

Ik heb inmiddels ontdekt dat roosterstroom in ieder geval 4 verschillende oorzaken kan hebben. Bij 1 ervan wordt het rooster negatief (1), bij (2) wordt het rooster negatief of positief, bij (3) en (4) wordt het rooster positief.

1) Door de snelheid van de elektronen rond de kathode kunnen er ook enkele op het rooster terecht komen, en het rooster negatief maken ("velocity current";). Bij voorversterkerbuizen wordt dit verschijnsel benut door met een hoge lekweerstand (10Mohm of groter) het rooster negatief te laten worden. Er is dan geen kathode weerstand nodig.

2) Verder kan de isolatie tussen het rooster en andere elektrodes verslechteren. Gevolg dus lekstroom. De richting is dan afhankelijk van de polariteit.

3) Er kan ook kathode materiaal op het rooster terecht komen. Het rooster gaat dan zelf elektronen uitzenden, en wordt daardoor positief.

4) Er zweven verontreinigingen in de buis, die dus gas genoemd worden. Deze worden door het rooster aangetrokken, en maken het rooster dus positief.

Wat er precies in een buis aan de hand is, is dus niet eenvoudig vast te stellen. Maar in ieder geval geven (3) en (4) een positief rooster. Als situatie (3) een eenmalig incident is, kan dat met een lagere roosterweerstand opgelost worden. Maar over de ontwikkeling van (4) kan weinig gezegd worden. In principe zou het getter deze gassen moeten binden, maar kennelijk gebeurd dat niet altijd, of niet voldoende. Bij mijn slechtste buis, ziet het getter er, in vergelijking met andere buizen, nog heel netjes uit. Enkele andere buizen zonder lek hebben een veel kleiner of bijna doorzichtig getter. Ik vermoed dan ook, dat bij mijn slechtste buis, situatie (3) dominant is. In principe is de buis dan, voor eigen gebruik, toch nog wel bruikbaar. Mits er een geschikte schakeling wordt toegepast.

Ieder bedankt voor het meedenken.

Piet


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum