Potmeter met gebroken koolbaan (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 05.06.2023, 20:24 (297 dagen geleden)
Bewerkt door gerard, 05.06.2023, 20:39

In een eerdere thread over een kapotte potmeter werd geschreven:

Ik hoop dat de koolbaan niet gebroken is.


Dat heb ik nog nooit meegemaakt

Maar blijkbaar is er voor alles een eerste keer en kan het toch. :-(

Ik heb hier een Erres KY507 staan. Ja, genoemd al in een eerdere thread dat deze te koop was in Gorinchem. Een paar weken later fietste ik er weer langs, zag dat de radio er nog was, en fluks een doos erbij gevraagd en op de fiets geladen.

[image]

Volume en toon lieten zich slecht regelen. Toonpot uitgebouwd, opengepulkt en schoongemaakt. Inbouwen en toonregeling werkte als nieuw.
Maar het volume... Ik heb de volumepot ook uitgebouwd. Lastig klusje, er zitten wel 11 draden aan en om hem uit het chassis te krijgen moet je de afscherming erachter ook nog losschroeven. Potmeter geopend en de weerstandsmeter erbij.

Tussen onderkant (de lip die aan massa ligt) en bovenkant (waar het signaal wordt aangevoerd) koolbaan meet ik oneindig.
Tussen bovenkant en tap eindig (0,6M ongeveer).
Als ik tussen onderkant en loper meet, is de weerstand LAAG als ik de pot naar links draai. Draai ik dan langzaam op, bij ongeveer een vijfde van het draaien is de weerstand 1k en dan als ik verder draai floep naar oneindig.
Meet ik tussen bovenkant en loper, dan heb ik eerst een eindige weerstand als ik naar rechts draai, maar voorbij het breekpunt opeens oneindig. De overgang tussen eindig en oneindig zit bij meten vanaf de boven- of onderkant op dezelfde plek al is de overgang natuurlijk andersom.
Dus volgens mij maar 1 conclusie mogelijk: koolbaan is onderbroken op ongeveer 1k vanaf de massakant.

De geluidsklacht die dit gaf was wel te raden: Draai je de pot helemaal naar links dan hoor je niks, draai je dan langzaam het volume op dan hoor je eerst ook niks maar bij een bepaalde stand begint het opeens op vrijwel maximaal volume.

Is de potmeter nog te redden? Kan een gebroken koolbaan worden gerepareerd?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum