Luistervink in museum voor beeld en geluid (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 23.05.2023, 18:22 (392 dagen geleden) @ buurjongen
Bewerkt door Laurens, 23.05.2023, 18:41

Maar er zijn al zó veel gerestaureerde luistervinkjes in omloop, dat juist het met je vingers er van afblijven belangrijk aan het worden is.

Ook al is het een optisch getrouwe restauratie - als iemand over 50 jaar een analyse wil maken van het verval van het papier in papiercondensatoren, en ze allemaal vol plastic in zwart hulsje zitten, wat dan?

Of als een technicus decennia of eeuwen later het productieproces van een voedingselco wil proberen te achterhalen, wat dan?

Om het nog even verder te trekken - je kan talloze chemische analyses loslaten op historische artefacten om dingen te weten te komen over de omgevingsfactoren. Van wat voor boomhout was het isolatiepapier gemaakt, en welke isolatielak werd er gebruikt in de vaak defect rakende uitgangstrafootjes? Waarom gingen die stuk en anderen niet? Wat was de failure rate, en was er een bepaalde innovatie die in economisch opzicht bij heeft gedragen tot het succes van Philips i de jaren '50?

Allemaal vragen waar wij nog amper interesse in hebben, omdat de kennis nog echt leeft. Talloze mensen hebben de tijd van natte elco's, pertinax isolatie en papiercondenatoren meegemaakt. Maar geef het een paar generaties, en niemand weet dat er in veel natte Philips elco's zo'n stervormig binnenwerk hoort te zitten, en dat er een boorzuur-oplossing in zat.

Maar ook de gebruikerskant kan onderzocht worden. Hoeveel waarde hechtte men aan de radio? Werd een radio weggegooid zodra de kast lelijk was, of kon ie wellicht langer in gebruik blijven ook al is ie niet meer mooi? Vergeet niet, tegenwoordig wordt quasi alles weggesmeten. Voor toekomstige generaties kan het interessant zijn om te zien of en in hoeverre apparaten echt tot op de laatste draad werden opgebruikt.

Een museum heeft twee taken: tonen aan het publiek - en daar neem je de gerestaureerde modellen voor - maar ook conserveren van historisch erfgoed. En historisch erfgoed wordt minder historisch als je er nieuwe dingen in stopt, hoe goed ze ook op het origineel lijken.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum