37A-09 Lenteklus (Algemeen)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 17.05.2023, 12:28 (337 dagen geleden)

Beste forumlezers,

Geïnspireerd door de 37A-09 Winterklus van Ben, zie https://www.nfor.nl/index.php?id=322658 ben ik afgelopen weekend begonnen aan mijn eigen Philips luistervinkje dat op zich erg goed speelde, zelfs geheel bromvrij. En dat voor een simpel toestelletje, geproduceerd in november 1944.

Volgens de mensen van wie ik het radiootje een paar maanden geleden heb gekocht zou alles nog in de originele ongerestaureerde toestand verkeren en daarom verbaasde het mij dat het bromvrij speelde,  want een oorspronkelijke nog perfect werkende elco C1-C2 in een luistervinkje uit 1944 ben ik maar zelden tegengekomen.
En toen ik ontdekte dat de uitgangstrafo door een niet-origineel exemplaar was vervangen, besloot ik om het bijna 80 jaar oude radiootje eens verder te onderzoeken.

Na uitkasten van het chassis kwamen er nog meer sporen van eerdere reparaties aan het daglicht...   

[image]

Zoals de door een  goudkleurige diode overbrugde gelijkrichtcel.  Terwijl ik uit ervaring weet dat die oude cuprox gelijkrichtcellen nog heel goed werken bij een luistervinkje en ik nog nooit een reden heb gevonden om er een te vervangen door een diode met serie weerstand.   Op de foto zie je nog net de verstopte diode :

[image]

Door de rode isolatiering heeft de gelijkrichtcel geen verbinding meer met de bedrading. De isolatiering en de diode (rode pijl) heb ik verwijderd evenals de serieweerstand van 2,7 nF.

Hier is de diode beter te zien. Deze heeft dezelfde functie als de originele gelijkrichtcel en is vele male kleiner..... Maar toch heb ik voor de originele gelijkrichtcel gekozen en de diode verwijderd.

[image]

Vervolgens heb ik de niet-originele uitgangstrafo vervangen door een ugt uit een Philips 204U uit dezelfde periode. Alleen is de bevestiging ervan aan het chassis anders dan bij een luistervinkje, maar kon ik de bevestigings beugels overzetten zodat het wel paste. Een heel gepruts, maar het is gelukt. Nu ziet het er tenminste weer uit zoals het oorspronkelijk was:

[image]

De gecombineerde voedings elco C1-C2 en de elco C3 waren al voorzien van een nieuwe inhoud en is heel netjes gedaan, dus daar had ik geen werk aan.
En dan is het de hoogste tijd om het toestelletje voorzichtig, met een gloeilamp in serie, onder stroom te zetten. De spanning over C1 is 140 V en komt overeen met de waarde in de service documentatie. De oude gelijkrichtcel werkt dus zoals het hoort !

[image]

Nog even de toltrimmer C14 iets bijregelen en klinkt het oude radiootje weer zoals vanouds. Deze keer niet via de zender Herrijzend Nederland, maar via het bekende huiszendertje van Otto Tuil.
Tot besluit heb ik het luidsprekerdoekje wat netter aangebracht en klaar is het luistervinkje :-)

[image]

Nou ja, bijna klaar want ik moet het metalen kapje en de kartonnen achterwand nog met spijkertjes vast zetten.....


  

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum