Philips 796a eerste stappen (Techniek Radio/TV)

door Erwin 5huizen @, 11.05.2023, 14:10 (323 dagen geleden) @ Schouten1994

Hoi Schouten1994,

Welkom op dit forum. Dit forum is uit de tijd dat internet nog lief was, het is hier gebruikelijk je voornaam te noemen ;)

Buizen betekent hoge spanningen, voorzichtig te werk gaan.
De 796a is een bijzonder toestel, wees er zuinig op. Je schrijf 'origineel' en 'gerestaureerd'. Dat spreekt elkaar deels tegen. Maak hem eens open, ook de onderkant. Zitten er moderne onderdelen in? Post anders een paar foto's.

De buizen zijn niet per definitie verdacht. Papiercondensatoren (zwarte bonken) en natte elco's (aluminium staven bovenop chassis) wel.

Het veilig opstarten:
Heb je een variac? Heb je een scoop? Beide zijn eigenlijk wel een must-have. Het kan ook met gloeilamp in serie, maar dat geeft je geen informatie over de status van de gelijkrichter en elco's en dat wil je wel weten.

Hoe ik te werk ga bij een onbekende radio:
- stofzuigen
- visuele inspectie op breuk of lekkage van onderdelen
- haal alle buizen eruit behalve de gelijkrichter
- sluit meetpen van je scoop aan op een direct hoogspanningspunt in het toestel, bij dit toestel kun je makkelijk bij de weerstand op het afstemoog. Deze hangt rechtstreeks aan de elco C2.
- zet je scoop op lage DC en draai de variac op tot enkele tientallen volts. Zodra de lijn begint te steigen en vlak blijf draai je langzaam verder. De voedingsspanning moet altijd vlak blijven. Neem gerust 10 minuten om tot 100% te komen.
- Als je de variac tot 100% kunt draaien en een keurige strakke lijn op 275 volt te zien krijgt, dan is je voeding waarschijnlijk goed en kun je verder gaan.
- veel of alleen maar rimpel? luid gebrom? uit dat ding! Elco's C1 en C2 vervangen.

- maak de contacten van alle buishouders schoon met alcohol
- draai de standenschakelaar enkele tientallen keren volledig heen en weer om de contacten te reinigen

- Alle buizen erin en opstartprocedure nogmaals doorlopen. De AZ1 en elco's worden nu belast dus je zult meer rimpel zien. Dit mag niet meer zijn dan enkele volts op volle netspanning.

- kom je ook nu tot 100% met bijna vlakke lijn? Mazzelaar! Je voeding is goed. En hoor je al wat?

Benieuwd naar je vorderingen.

Groet, Erwin


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum