Philips HX543A buizen radio/platenspeler (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 26.04.2023, 11:05 (366 dagen geleden) @ MartinL

Even een paar waarschuwingen om teleurstellingen na reparatie te voorkomen:

Houd er rekening mee dat bij dit soort platenspelers er standaard een MONO element in zit. De naald hiervan kan alleen heen en weer bewegen, niet heen en weer én op en neer zoals bij stereo.
Daarnaast is de naalddruk van dit soort oude aftasters erg hoog (8 a 12g geloof ik), en ontworpen voor het oudere 'Duravinyl' van voor de jaren 1960. Dat zijn de vinyl platen die amper/niet buigzaam zijn.

Probeer hier dus GEEN stereo platen mee af te spelen. Dat zorgt niet alleen voor een slecht geluid, maar ook voor schade aan je platen door de missende omhoog/omlaag compliantie. Ik heb er enige ervaring mee met een h4x74a, veel stereo platen vertoonden groefspringen en ik kon er eigenlijk alleen (met de juiste naald) 78 toerenplaten en heel oude singletjes mee afspelen.

"Stereo, ook mono afspeelbaar" op platen houdt in dat het geluid nog goed is als je de plaat afspeelt met een stereo element dat elektrisch mono is aangesloten, zoals in de latere koffergrammofoons.

Een oplossing hiervoor is om een modernere arm met lichtgewicht keramisch stereo element op een voetstukje te monteren tegenover de bestaande arm, en die te gebruiken voor al je platen van na ca. 1960. Voor "moderne" platen wil je een naalddruk van idealiter minder dan 4 gram. Met de grofweg 6g van de koffergrammofoons van de jaren 60 kom je nog wel weg, maar je gaat niet meer de vele honderden keren spelen zonder slijtage halen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum