Vervuilde contacten aan/uit schakelaar buizenportable (Techniek Radio/TV)

door Onno ⌂ @, 06.04.2023, 21:01 (389 dagen geleden)
Bewerkt door Onno, 06.04.2023, 21:25

In de Hollandia portable waaraan ik bezig ben, viel me op dat er wel 0,3V over het schakelaarcontact van de gloeistroom viel. Weinig, maar op een batterijspanning van 1,5V is dat best veel. De contacten moeten wat geoxideerd zijn.
Wat te doen? want de schakelaar achterop de potmeter is dicht geklonken en niet zonder schade los te maken. Geen gaatje voor contactspray.
1,5V bij 250 mA is niet genoeg om een oxidehuidje af te breken. Ik ga ervan uit dat er een standaard schakelaar gebruikt is die bedoeld is voor 110V AC. Met een flinke wisselstroom moet het contact wel te reinigen zijn, bedenk ik. Wisselstroom omdat de vermoede laag met gelijkstroom is opgebouwd.
Eerst de batterij eruit en voor de zekerheid ook de buisjes.
Ik heb een trafo van 10V en een weerstand van 10 ohm gepakt en een stroom van 1 A tien keer in- en uitgeschakeld. Dan weerstand gemeten. Grappig genoeg meet de weerstand van de schakelaar in de ene richting 0,1ohm en met de ohmmeter omgepoold 0,8. Er zit dus nog iets van een oxidelaag. Daarna de batterij en buisjes teruggeplaatst. Nu is bij gewoon gebruik de spanningsval terug naar 0,02V. Missie geslaagd: doorbranden van oxide of vuil op de contacten.

Ik heb een keer eerder vervuilde contacten op de gloeistroomschakelaar van een 30-er jaren batterijradio gezien. Maar daar kon ik bij met contactspray.

--
Vriendelijke groeten,
Onno


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum