acec sonofil 102 foto's (Gezocht)

door soundman2 @, Wouw, 21.03.2023, 17:17 (373 dagen geleden) @ Jonathanie

Motorboten is oscilleren op een heel lage frequentie en ontstaat meestal door terugkoppeling van signalen via de voedingsspanning. Zo moeten de voedingspunten voor de voorversterkers ontkoppeld zijn naar aarde. Ook een verkeerd aardpunt kan de oorzaak zijn. Maken de grote elco's van het gelijkrichtcircuit contact met chassis (aarde) Let op, soms worden voedingselco's geïsoleerd opgesteld om uit de voeding een negatieve spanning te verkrijgen. De elco's zijn dan geaard via een weerstand en die moet ook weer ontkoppeld zijn. Door de weerstand loopt de voeding van het toestel. Daardoor ontstaat er een negatieve spanning die voor bijv. de eindbuis gebruikt wordt. In het schema kun je dat nagaan of dat hier ook zo is.
Als de buizen dicht opeen staan kan dat ook oscilleren opleveren. Als er oorspronkelijk afschermbussen om de buizen zaten, moeten die ook weer teruggeplaatst worden.
De bedrading van de kop moet goed afgeschermd zijn en ook de behuizing van de kop moet geaard worden. De bedrading verwijderd houden van de opvolgende versterkertrappen.
Zijn allemaal tips, maar als het ooit goed gewerkt heeft, dan heb je met het reviseren toch ergens een foutje gemaakt.
Als laatste kan de opname/weergaveschakelaar nog een probleem hebben. Die schakelaar verbindt de kop met de opneemversterker of met de weergave versterker als daar een lek zit, of een slecht contact, dan zit de ingang aan de uitgang en dat kan ook tot hevig oscilleren leiden.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum