amroh voedings trafo P141NN (Techniek Radio/TV)

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 11.03.2023, 10:20 (442 dagen geleden) @ Anton van den Oever

De primaire wikkeling wordt meestal eerst gewikkeld. Deze ligt dan diep in de wikkelkoker, en is voldoende gescheiden van de kern. De secundaire wikkeling ligt daar dan bovenop. Dan zal bij een vol-gewikkelde koker vooral de bovenste wikkellaag bepalend zijn. Er zijn meerdere mogelijke probleemgebieden.

1) Zit de kern strak om de koker, dan zal deze wikkellaag alleen door de isolatiefolie gescheiden zijn van de kern. Deze folie behoeft, bij standaard gebruik, alleen maar geschikt te zijn voor werkspanningsscheiding (bijvoorbeeld 12V), en behoeft niet geschikt te zijn voor veiligheidsscheiding (230V). Deze isolatiefolie is dus meestal te dun voor 230V veiligheid.

2) De zijkanten van de bovenste wikkeling liggen op de zelfde hoogte als de bovenrand van de wikkelkoker. De kern komt daar ook tegen de bovenrand van de wikkelkoker aan. Als de bovenste wikkeling over de volle breedte vol-gewikkeld is, is daar de lucht en kruipweg te klein. Samen met de isolatie van de draad wel geschikt voor werkspanning (bijvoorbeeld 12V), maar niet voor veiligheid (230V).

3) De uitlopers van de draden en eventuele soldeer aansluitingen, kunnen ook te dicht bij de kern komen. Het kan dat de primaire draden bijvoorbeeld nog een extra kousje hebben, terwijl dat bij de secundaire niet nodig was.

Kortom, of de trafo als autotrafo extra isolatie nodig heeft, hangt sterk van de uitvoering af. Vooral bij kleine trafo's, en daar hebben we het hier over, is het oppassen geblazen.

Een voorbeeld van een trafo, die dat zeker nodig heeft, zie het bijgevoegde plaatje. Hier is duidelijk te zien dat de primaire wikkeling een extra geïsoleerde wikkelkoker heeft, waarbij de wikkeling geheel ingepakt is. De secundaire heeft dat bij standaard gebruik niet nodig. Maar als autotrafo zou dan wel extra isolatie nodig zijn. Dus het blijft oppassen.

Piet

[image]

Piet


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum