Philips Radio uit opslagloods van Duitse bezetter 1945 ! (Gezocht)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 06.03.2023, 22:55 (424 dagen geleden) @ Wim Stuiver

Ik probeer toch nog wat losse eindjes aanelkaar te knopen.

De belangrijkste twee, als ik niets over het hoofd zie, zouden de betekenis van de letters MBV en de betekenis van uitvoeringsnummer -12 zijn.

Voor het eerste heb ik op een Engels forum geïnformeerd. Ik kreeg daar als antwoord dat het waarschijnlijk zou staan voor Mullard Battery Vibrator, wat denk ik overeen komt met de letter V die Philips achter het typenummer plaatste. Ik denk dat het wel zal kloppen dat dit chassis / toestel oorspronkelijk een Mullard MBV134 had moeten worden of zijn, voordat Philips het (vanwege de oorlog) niet naar Engeland exporteerde maar hier ergens verkocht.

Dat doet me eraan denken dat er misschien toch nog informatie verborgen zit in de voeding. Is er nog ergens op de voedingstransformator een opdruk te zien (codenummer, datumcode)? Dat kan een aanwijzing zijn voor het tijdstip van ombouw (af fabriek danwel in of kort na de oorlog).

Zelfs als het codenummer niet meer in zijn geheel leesbaar is, zijn er vaak toch nog belangrijke aanwijzingen te vinden in dat deel dat hopelijk nog wel leesbaar is.

Wat het tweede betreft, ik was nog op zoek naar een specifiek documentje waar een paar nummers in vermeld staan maar ik betwijfel alsnog of -12 daarin voorkomt. Op basis van alle andere toestellen en documentatie die ik heb kunnen vinden, heb ik een (niet heel sterk!) vermoeden dat het simpelweg om Nederland zou kunnen gaan. Zo niet, dan een land in de buurt (vrijwel zeker niet België, Denemarken Zweden, Noorwegen, Duitsland, Engeland of Frankrijk).

Voor de duiding van -12 moet ik dus nog ondersteunend materiaal of een weerlegging zien te vinden.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum