Krassen in verse lak. (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 27.02.2023, 12:18 (418 dagen geleden) @ wybrand

Ik heb de kast 2x zwart (ik weet het, niet zoals het origineel was) gelakt en 2x met blanke lak gelakt. Ik gebruik Motip verf en de kast had 3 weken gedroogd.

Ik heb uitstekende ervaring met Ruwa jachtlak. Nadeel is dat je het zelf moet verdunnen om op spuitdikte te brengen, je hebt dus ook een losse verfspuit met compressor nodig want Ruwa is niet in een spuitbus te koop.
De lak aanbrengen met een roller gaat waarschijnlijk ook wel goed maar dat heb ik nooit uitgeprobeerd.
Nadeel van Ruwa is dat het vrij kostbaar is, probeer het aanbrengen dus zo goed mogelijk te doen.

Vooraf moet de kast volledig ontdaan worden van oude laklagen, pas daarbij op voor het beschadigen van het fineer. Donkere kastdelen ('zwart') gaat goed door de betreffende delen eerst in betreffende kleur te beitsen en nadien ook die met de jachtlak over te spuiten. Het overspuiten met jachtlak kan zo doende in één geheel, dus zowel de donkere als lichte kastdelen. Breng de jachtlak bij voorkeur in twee spuitsessies aan en laat de lak voldoende drogen na de eerste sessie alvorens een tweede laag wordt aangebracht. Voor de tweede spuitsessie de kast niet schuren o.i.d. maar direct de tweede laag over de eerste aanbrengen. Een strak spiegelende kast kan het eindresultaat zijn. Uiteraard overbodig te zeggen om ook voor een voldoende stofvrije ruimte te zorgen waarin dit schilderwerk uitgevoerd kan worden.

Jachtlak heeft na het aanbrengen een uithardingstijd nodig, wees dus voorzichtig met recent aangebrachte laklagen. Het bereiken van een optimale hardheid, dus het bestand zijn tegen krassen, kan weken duren.

Met vriendelijke groet, Ron

--
PA0RKG.....even if the plate glows red, the tube isn't dead !!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum