Als absolute leek sleutelen aan een radio ? (Techniek Radio/TV)

door soldeersnuivert @, 21.02.2023, 21:28 (429 dagen geleden)

Beste lezers,

Ik heb een oude buizenradio in mijn bezit gekregen. Het gaat om een Philips B4X61A, die werkt en waar niets mis mee lijkt te zijn op wat krakende volume en toon potmeters na.

Nu ben ik hier uitgekomen nadat ik voor het eerst me enigzins wat verdiept heb in buizenradio's.

En misschien is het gelijk goed om te zeggen dat ik een totale leek ben op elk gebied van elektronica. Ik weet een weerstand te herkennen en een trafo als ze er beiden ook uitzien als een weerstand en trafo maar dan houdt het echt wel op, laat staan dat ik iets moet doormeten of berekenen.

Na een weekje gelezen te hebben....weet ik nu dat bij oude radios de teerknollencondensatoren en elco's meestal worden vervangen zodat de radio beter wordt en beter klinkt.

Ik zou dat graag bij mijn radio willen doen, vooral omdat ik dan een betere radio krijg en ik gelijk een prachtproject heb om mijn soldeerkunsten weer eens te oefenen.

Ik vraag me alleen af of het voor mij haalbaar is....ik bedoel de ene weerstand eruit en een nieuwe erin op dezelfde manier zal me ongetwijfeld lukken maar grote kans dat ik hem (of andere onderdelen) verkeerd om er in zet omdat ik geen idee heb wat + of - is....

Ik heb geen linker handen, klus en knutsel veel en heb het chassis ook al zonder problemen uit de kast gehaald en wat schoongemaakt...ik heb echter 0,1 % verstand van dat wat nu voor mij op tafel staat....

Is dit een brug te ver voor mij ?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum