Wat meten met buizentester? (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 21.02.2023, 15:53 (428 dagen geleden)

Beste Radiovrienden,

Met de ene buizentester kun je andere dingen meten dan met de andere.
Wat heb je nodig om de bruikbaarheid van buizen in een oude radio te bepalen?

Voor zover ik weet kan door veroudering of beschadiging van een buis, de emissie teruglopen of er kan sluiting ontstaan. De steilheid, de roosterkarakteristieken, of de anodedissipatie veranderen bij mijn weten niet. De maximale spanning tussen gloeidraad en kathode misschien wel, maar die kun je denk ik met geen enkele buizentester meten. En er kan natuurlijk gas in de buis komen.

Als dat klopt, heb je voor het controleren van oude buizen vooral een emissietest en sluitingstest nodig, en eventueel nog een gastest.

Hebben jullie wel eens meegemaakt dat van een buis de emissie nog goed was, maar toch de buis onbruikbaar door veranderde steilheid of slechte karakteristieken?

(En ja, ik ken het uitgangspunt "de radio is de beste tester". Want uiteindelijk is dat de enige plek waar je zeker weet of de buis werkt. Helaas heeft dit idee zijn beperkingen. Want als de radio niet/slecht werkt en er zit een buis in waar je geen tweede van hebt, moet je dan op zoek naar een vervanger of kun je de buis uitsluiten als oorzaak? Daarvoor heb ik toch wel een buizentester.)

Gerard.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum