Aantrekkelijke radiokast zoekt radio m/v (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 19.02.2023, 09:53 (430 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Bewerkt door Laurens, 19.02.2023, 10:06

Vooroorlogse techniek kan prima zenders binnen halen hoor. Mijn Ducretet uit 1932 (superhet) is een van de gevoeligste ontvangers die ik heb. Met een krokodilleklemmetje trekt ie al een paar zenders binnen (en een boel storing).

Hier is een groter probleem alle storing, waardoor ik altijd een actieve magloop antenne gebruik (een oude franse met EF80).
Met een dergelijke versterkte antenne zijn ook de simpeler te bouwen eenkringers nog goed te doen qua ontvangst.

Als de TS voor zelfbouw gaat maar geen zelfbouwervaring heeft, wellicht is dan de eerste stap om een eenkringer te bouwen met de varco van een superhet.
In een later stadium als hij meer bouw-ervaring heeft opgedaan, kan hij vervolgens de eenkringer ombouwen naar superheterodyne. Eindtrap en detector blijven hetzelfde, maar dan zet je er een MF trap en een mengtrap met oscillator voor. Desnoods op een los chassisje, zoals in o.a. de Philips 461a werd gedaan.

Begin bijvoorbeeld eens eenkringer met een AF7 en een AL1 of AL4, en een AZ1 gelijkrichter.

Met een extra ACH1 ervoor heb je al een basale superhet ontvanger. De hele bestaande eenkringer zet je vast op 452kHz, de middenfrequentie. De terugkoppeling kun je vast instellen want hij draait maar op één frequentie.

Wil je alles nog beter, dan kan je er een volwaardige superhet van maken. AF7 detector verwijderen en ombouwen naar MF versterkertrap. Daarachter een AB2 voor diodedetectie (veel minder vervorming dan een roosterdetector/audion) en ALC (automatische volumeregeling, de zenders klinken allemaal even hard, dat is verrassend belangrijk).
De AF7 wordt ingezet als HF voorversterktrap, en de MF versterkertrap krijgt een AF3 met regelkarakteristiek om de ALC goed te laten werken.

Kortom - hoe meer ervaring je opdoet, hoe ingewikkelder en verfijnder de schakeling kan worden.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum