Aantrekkelijke radiokast zoekt radio m/v (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 18.02.2023, 12:07 (426 dagen geleden) @ wimmer
Bewerkt door gerard, 18.02.2023, 12:22

Uiteraard graag met tijdscorrecte onderdelen (ik denk een afstemschaal te herkennen van een Philips 834A).

Ik begrijp de aantrekking van een bouwsel dat de oorspronkelijke opzet zoveel mogelijk nadoet, maar helemaal vanzelfsprekend is die keuze toch niet. De mogelijkheid bestaat namelijk, dat je met zo’n “origineel” product uit 1935 niet zoveel meer gaat ontvangen en dit mooie knutselwerk belandt dan als een dood siervoorwerp in je huiskamer en misschien na een jaartje op zolder.
Met wat modernere elektronica, een FM unit of Bluetooth met stereoversterker, maak je iets wat je dagelijks met veel plezier gebruikt en dan kun je er jarenlang lol van hebben. Misschien is deze kast gewoon te mooi om er iets in te bouwen wat je niet gaat gebruiken. Hij is gemaakt om van te genieten,

Je titel zegt de keuze al een beetje, radio Modern/Verouderd.

Ziet die afstemschaal er uit alsof hij ook echt kon draaien en functioneren? Of was het een beetje een sierdingetje?
In het houten gebouw zie ik wel een paar radio-onderdelen geïntegreerd, maar is er ook bewijs dat er ooit een complete radio in heeft gezeten? Of is iemand aan dit idee begonnen zonder het af te maken? Of was het enige elektrieke eraan misschien het fietslampje dat kon branden op een beltrafo, geschakeld met een schakelaar van een afgedankte radio?
Als je lekker wat wilt knutselen met onderdelen van een radio, neem je meestal geen nieuw kostbaar exemplaar, maar een afgedankte. Gebruik van een 834A bewijst dus geen oorsprong in de jaren dertig, zou ook jaren vijftig of zestig kunnen zijn. Of een oorlogspoging om tot een schuilradio te komen.

Wil je er echt een leuk radioprojectje van maken met fantastische gebruikswaarde? Zet in elke toren een luidspreker uit een boombox en maak ergens in het gebouw achter een deurtje een Bluetooth/FM/MP3 unit met versterker en afstandsbediening.

Gerard.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum