Buizenversterker project (Techniek Overig)

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 18.02.2023, 10:59 (430 dagen geleden) @ leemhuis01
Bewerkt door Ben Koehorst, 18.02.2023, 11:20

Regelbare ruststroom is een goed idee, maar regel dan niet de stroom zelf. Dat leidt tot warmte in de regelpot en die moet daarop worden gedimensioneerd. Met een beetje pech komen er dan meerdere nutteloze Watts vrij. Je kunt beter de NRS regelen. Met de scoop kun je de voorspanning dan zodanig instellen dat bij toenemend signaal de bovenste en onderste amplitudes vrijwel gelijktijdig vastlopen. Dat betekent ook dat die regeling per buis moet geschieden. Mede daarom zou ik dus gescheiden kathodeweerstanden toepassen.

Een andere mogelijkheid is vaste NRS. De kathodeweerstanden gaan er dan helemaal uit. Maar dan heb je een extra negatieve spanning nodig. En aangezien je voedingspanning i.v.m. de (te) lage primaire impedantie van de UGT eigenlijk al te hoog is, is dat hier niet de juiste oplossing.

Tenslotte zou je kunnen overwegen om de eindbuizen in triode te zetten. Dat pakt i.c.m. deze UGT beter uit. Aangezien het te verwachten uitgangsvermogen in penthode met deze UGT toch al vrij laag zal zijn verlies je bij omschakeling naar triode nog maar heel weinig extra vermogen.

Dat laatste zou mijn aanpak zijn.

--
M.v.g.
Ben


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum