Brommende Philips BX290U (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 17.02.2023, 20:17 (434 dagen geleden)
Bewerkt door Hans Op den Camp, 17.02.2023, 20:30

Beste forumlezers,

Vandaag heb ik de draad van de radiohobby maar weer eens opgepakt en mijn BX290U laten spelen na een jaar of 10 en het viel mij op dat er een irritante bromtoon in zat. Als eerste oorzaak dacht ik aan een afvlakelco, maar dat klinkt toch wat luider en dan bromt de radio meteen zodra je hem aanzet.

Hier begon de bromtoon zodra de anodestroom op gang kwam en was ik bang dat het een hele zoektocht zou worden om de oorzaak te vinden.

Daarom ben ik eerst maar eens gaan zoeken in het archief en vond ik een topic van een paar jaar geleden, waar een zelfde bromtoon bij een zelfde radio werd beschreven: https://www.nfor.nl/index.php?id=276576

Uiteindelijk vond Peter Looijmans de oorzaak en - ik had het nooit in die richting gezocht - bleek ook bij mijn BX290U de condensator achter de volumeregelaar defect te zijn. Na het vervangen van die condensator is de bromtoon geheel verdwenen en ben ik super blij met dit forum als databank voor allerlei moeilijk op te sporen defecten, vooral als je zelf geen scope tot je beschikking hebt. Dus eigenaars van een irritant brommende BX290U en varianten ervan, doe er je voordeel mee :-) .

[image]

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum