Efficiënt repareren m.b.v. Flowchart (Techniek Radio/TV)

door Cornelisjan @, Midden Nederland, 10.02.2023, 16:16 (413 dagen geleden)
Bewerkt door Cornelisjan, 10.02.2023, 16:46

[image]

Met enige regelmaat komen op ons forum maar ook tijdens reparatiedagen e.d. vragen voorbij over ingewikkelde en daardoor moeilijk te vinden storingen.
Nagenoeg alle apparaten kunnen uiteindelijk worden gerepareerd zolang er nog onderdelen beschikbaar zijn en een bepaald budget niet wordt overschreden.

Achteraf is het dan altijd eenvoudig om elkaar uit te leggen hoe de klus het beste uitgevoerd had kunnen worden.
Er ontstaan dan interessante discussies zoals b.v. “nou dat en dat onderdeel (b.v. elco) had je zonder meten kunnen vervangen en was je sneller klaar geweest”.

En inderdaad soms is het niet verkeerd op je gevoel af te gaan of gebruikmaken van eventuele eerdere ervaringen die je zelf, of anderen, reeds hebben opgedaan.

Echter steeds blijkt toch dat in de meeste gevallen je gevoel een slechte raadgever is.
We kennen misschien wel de opmerking: “Nou dat onderdeel ziet er aan de buitenkant nog als nieuw uit dus die kan het niet zijn”.
We hebben recent nog een voorbeeld voorbij zien komen dat zelfs nieuwe onderdelen welke je net uit de verpakking hebt gehaald toch defect kunnen zijn.

Bovenstaande heeft mij op het idee gebracht om een Flowchart te maken t.b.v. reparaties.
Het is geen heilige graal maar slechts een hulpmiddel die misschien kan helpen om een ingewikkelde storing zelf op te lossen.

Natuurlijk moet er, voordat men aan een reparatie begint, ook rekening worden gehouden met de volgende zaken.

1
Veiligheid van de reparateur zelf, de meetapparatuur en het apparaat, dus denk aan een eventueel benodigde scheidingstrafo, regeltrafo en of een serielamp.

2
Formeren van elco’s bij langdurige stilstand.

3
Preventief vervangen van bepaalde onderdelen welke eerst vervangen dienen te worden voordat het desbetreffende apparaat wordt opgestart.
Bovenstaande is nodig ter voorkoming van beschadiging van bepaalde onderdelen die mogelijk niet meer verkrijgbaar zijn.

Van de bovenstaande items en nog veel meer belangrijke informatie staat in de rubriek “TIPS & TRUCS”.

Ervaren reparateurs zullen deze flowchart niet meer gebruiken, immers zij volgen min of meer dezelfde procedure maar dat zit bij deze mensen al helemaal ingebakken.

Cor


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum