Interessante reparatiedag in Driebergen (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 05.02.2023, 18:12 (418 dagen geleden)

Vandaag was er vanaf 11 uur een door de NVHR georganiseerde reparatie dag in Driebergen en om verzekerd te zijn van de hulp van een van de technici was ik er al een half uur eerder. Dat was geen slecht idee want de meeste reparateurs waren al druk aan het meten om de meegebrachte toestellen te kunnen repareren.

Zelf had ik een Philips 208U uit 1945 bij me waar ik al heel veel uurtjes aan had besteed om het radiootje weer goed spelend te krijgen. Al veel van dit soort toestelletjes heb ik de loop van vele jaren - vaak na lang meten en zoeken - weer in orde gekregen, maar bij deze 208U-05 lukte het mij niet en was ik al bijna zover om het ding te slopen voor onderdelen.

Ik wilde het radiootje waarvan inmiddels alle elco's en teercondendators al waren vervangen nog één laatste kans geven en die kans kreeg hij vandaag tijdens deze NVHR reparatiedag in Driebergen van Jacques Hermans .

Vol bewondering kon ik met Jacques meekijken en is het hem uiteindelijk na heel lang meten gelukt. Ik had alle elco's en teercondensators al vervangen en ging er van uit dat ik de fout ergens anders in het circuit moest zoeken. Maar uiteindelijk bleek een van de twee nieuwe 47uF elco's na de gelijkrichtbuis inwendig onderbroken te zijn waardoor alle spanningen aan de buizen te laag waren.

Nou ja, ik heb vandaag dankzij deze reparatie dag weer heel veel geleerd, bijvoorbeeld door er niet van uit te gaan dat een nieuw onderdeel altijd in orde is. Ook heb ik met Jacques mee kunnen kijken hoe een vakman met een storing aan een oud toestel omgaat. En hoe je met alleen een multimeter en een condensatortester de storing er uit kunt halen zonder allerlei ingewikkelde meetapparatuur.

Ook was hof-fotograaf Piet Blaas vandaag aanwezig en heeft zijn camera niet stil gestaan en kan iedereen zometeen weer meekijken hoe de NVHR reparatiedag is geweest.

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum