Vermogen luidsprekers gemeten (Techniek Overig)

door Henk vdB @, 15.01.2023, 15:30 (460 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door Henk vdB, 15.01.2023, 16:04

Ik denk nog steeds dat voor normaal gebruik in een huiskamer, een miniversterker van 2 tot 3 Watt per kanaal prima zal voldoen.

In globale zin ben ik het wel met je eens. Maar als het om geschikte vermogens gaat dan is de frequentie karakteristiek van wezenlijk belang. Vaak staat er bij laag volume een loudness circuit ingeschakeld of toonregelaars staan verre van recht om een aangenaam geluid te verkrijgen, zodat het verre van lineaire gehoor wat gecompenseerd wordt.
Het rendement van een versterker die "goed" aangenaam geluid produceert is meestal niet zo geweldig. Interessanter is het om de vermogenkarakteristiek van een versterker op te nemen over het van belang zijnde frequentiebereik. Heb je DAT al eens gedaan met je versterker? Met een toongenerator en een scoop bijvoorbeeld. Terwijl alle correcties op recht oftewel neutraal staan.
Als die karakteristiek mooi recht is ben je er nog niet, want het rendement van de luidspreker(s) over het gemeten frequentiegebied is ook niet recht, en hoe ga je dat dan weer meten. De ene 10W luidspreker is de andere niet net zoals de ene 6W versterker de andere niet is. In de boekjes van de HF 302 en HF303 zelfbouwversterkers zie je dat bijvoorbeeld begrijpelijk uitgelegd.
Vroeger werd er jarenlang in autoradio's het transistor eindpaartje AD161/AD162 gebruikt dat met ca. 6W best aardig voldeed. Tegenwoordig denk ik niet dat je nog autoinstallaties vindt zonder eindversterkers in brugschakeling.

Naarmate men ouder wordt horen we heel hoge en heel lage frequenties steeds minder goed, ook al iets waardoor verschillende mensen verschillend ervaren hoe een installatie klinkt.

En, we weten allemaal wel dat discussies over hoe een installatie klinkt of zou MOETEN klinken NOOIT ophouden.

Het beste lijkt mij dat iedereen gewoon gebruikt dat waar zij/hij tevreden mee is, iedereen overtuigen dat een bepaald vermogen genoeg is gaat je gewoon niet lukken.

Wat ik een belangrijke factor vind als het over vermogen van audio versterkers gaat is dat het gehoor logaritmisch is. Op die manier kan je enorme versterkervermogens in gedachten relativeren: 1000W klinkt "slechts" 2x zo hard als 100W en 100W klinkt "slechts" 2x zo hard als 10W. Vervang je jouw versterker van 6W door eentje van 0,6W dan klinkt die maar half zo luid. Maar laatstgenoemde kan wel veeeel zuiniger met energie zijn! :-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum