Philips bandrecorder el3536 loopt te traag (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 13.01.2023, 19:23 (460 dagen geleden) @ Robgroningen

Ik ben bezig met het opknappen van een el3536 bandrecorder. In eerste instantie liep het mechanisch erg zwaar, met veel gepiep en gekrijs. Spoelschotels gedemonteerd en gereinigd en voorzien van nieuw vet. Spanpoelie hoofdsnaar idem. Vliegwiel liep ook zwaar. Na sprayen met wd40 weer soepeltjes. Motor loopt soepel. Tussenwielen draaien ook licht. Als ik een band afspeel, is de snelheid iets langzaam (ca 5%). Het viel me op dat de motor erg warm wordt. De hoofdsnaar afgenomen en de tussenwielen in de vrijstand gezet. Motor onbelast laten draaien, wordt nog net zo heet. Ben bang dat de motor niet in orde is. Het blikpakket is roestig. Iemand een idee?

Hoe warm de motor wordt, weet ik niet. Te langzaam draaien komt vaak doordat de kogel onder de as van het anker afgeremd wordt door het onderliggende kunststof plaatje. Daar is dan een deukje in gekomen en dat remt de motor. Meestal is omkeren van het plaatje voldoende. Ook de sinterbronzen lagers zijn vuil. Je mag ze niet schoonmaken met thinner oid. De doorboorde kogels zijn poreus om smeerolie door te laten. Als je de kale motor met de hand een zetje geeft moet deze uitdraaien, als het draaien meteen stopt is reiniging noodzakelijk.
Hetzelfde euvel hadden ook de pick-ups van Philips last van. Daar was vaak de oorzaak van het te langzaam draaien het ontstaan van een klein putje in de plateau as. Met een fijn vijltje het putje wegvijlen en het euvel was verholpen. Later gebruikte Philips een nylon kogel in het plateau.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum