2x EL51 ultra lineair geschakeld (Techniek Overig)

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 07.01.2023, 12:35 (474 dagen geleden)

Best forumvrienden,

Momenteel heb ik een proefschakeling onder test met 2x EL34 op 800V en een stevige uitgang van Unitran: de 11U21. Dit werkt inmiddels behoorlijk. De buizen staan in penthode klasse B, maar wel met tegenkoppelwikkelingen vanuit de trafo naar de kathodes van de EL34's. Omdat de uitgang ook bruikbaar is als ultralineaire trafo, zou ik ook eens een test willen gaan doen met EL51 eindbuizen. Omdat daarbij de schermroosters op dezelfde spanning mogen als de anodes, is dat ook mogelijk.
Nu kan ik van Philips nergens informatie vinden over de ultralineaire instelling voor de EL51. Door Philips wordt een grote weerstand geadviseerd in de schermroosters, of liever nog een speciale gloeilamp. In het verleden heb ik ooit een draadomroep versterker met EL51's en met deze gloeilamp gehad. Maar ultralineair vind ik niet bij Philips.
Toch heb ik in het verleden weleens een algemeen artikel over ultralineaire versterkers gelezen, waar specifiek ook de EL51 aan bod kwam. Compleet met instelgegevens en meetgegevens. Helaas, weet ik niet meer waar ik dat ooit gelezen heb. En ik kan er ook niets meer over vinden. Misschien heeft iemand van jullie nadere informatie, of kent dit artikel? Ik zou graag voorafgaande aan de test graag meer weten van wat ik kan verwachten.
(en als de test positief is, zoek ik mogelijk ook nog enkele EL51's...)

Piet


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum