Fossiele Duitsche lamp (Techniek Overig)

door Herm Willems @, Maastricht, 12.12.2022, 22:06 (494 dagen geleden)
Bewerkt door Herm Willems, 12.12.2022, 22:24

Bijna 5 jaar geleden tikte ik een merkwaardige oude lamp op de tip. Zie mijn posting van 4 feb 2018 op dit forum:

https://www.nfor.nl/index.php?mode=entry&id=248502

Ik heb destijds een foto van dit gekke ding naar Uwe Radtke gestuurd. (op advies van Paulus) Uwe kon mij helaas niet verder helpen. Maw: hij wist het ook niet.

Ik begon gaandeweg steeds meer te twijfelen of de sokkel wel bij dat ding hoorde. Die bestond namelijk uit brokstukken (van een defecte andere lamp?) die met een draadje bijeen werden gehouden. Het leek erop dat die er later aan was gezet. Een amateuristisch broddelwerkje. Die veronderstelling werd nog aangewakkerd door het feit dat de ballon er net iets te diep in zat. Allerminst wetenschappelijk onderbouwd, maar een gevoelsmatige, voor mijn part intuïtieve conclusie. Hoe dan ook: niet des Telefunkens! Verwijderd dus.

Inmiddels ben ik er vrij zeker van dat mijn eerste veronderstelling in genoemde posting, een tot op heden onbekende variant van de Telefunken EVN171, de juiste is. De afgelopen jaren heb ik over deze pit een uitgebreide correspondentie met Peter den Boer gevoerd. Hij stuurde mij een document met plaatjes van de ontwikkelingsgang van de vroegste Telefunkenlampen tijdens WOI. (zie hieronder)

Toen kwam er opeens weer wat schot in de zaak. Het meest waarschijnlijk lijkt mij dat er in dit geval sprake is van een prototype. Een combinatie van april 1914 (de ballon) en maart 1915 (het elektrodensysteem)

Maar... wie het beter weet mag het zeggen!

Plaatje 1 is hoe hij er nu uitziet. Plaatje 2 en 3 zijn van Peter.

[image]

[image]

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum