P-buizen in een E radio (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 04.12.2022, 15:20 (501 dagen geleden) @ Laurens

De PCC85 draait op 170v en 10mA met 1,5v negatief, terwijl de ECC85 op 250v en 10mA draait met 2,3v negatief.
Je moet dus even naar de absolute maximum ratings kijken, of de PCC wel 250v mag hebben - en ook even verifiëren dat er niet meer dan 10mA loopt.

Nou heb ik het niet opgezocht, dus misschien zit ik er falikant naast... Maar vallen die 2 punten niet toevallig op dezelfde curve?

Het is natuurlijk wel mogelijk dat 2 buizen compleet andere eigenschappen hebben, precies om de reden die je al noemt.

Het bekendste voorbeeld is de PL84, die overeenkomt met de EL86 en niet met de EL84. Dat komt door de volgorde waarin de buizen ontwikkeld zijn. De UL84 en PL84 moesten de taak van een EL84 kunnen vervullen bij een lagere anodespanning en hogere spanning tussen gloeidraad en kathode. Dat maakte in dit geval een andere constructie van de buis noodzakelijk. Later bleek dat deze eigenschappen goed van pas kwamen in een totempaal-eindtrap, en het was makkelijker om daar ook gewoon 6,3V gloeispanning te kunnen gebruiken. Zo ontstond de EL86.

Ook is het goed mogelijk dat een buis die voor een lagere anodespanning gespecificeerd is, dezelfde constructie en dus maximaal toegelaten spanning heeft als de variant voor de hoge anodespanning. Het bekendste voorbeeld hiervan is het duo ECH81-ECH83 waarbij de ECH83 een (al dan niet geselecteerde) variant van de latere revisie van de ECH81 is.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum