P-buizen in een E radio (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 04.12.2022, 11:15 (480 dagen geleden) @ Paul de Goede
Bewerkt door soundman2, 04.12.2022, 11:34

Ik heb nog een aardige voorraad PABC80 en PCC85 buizen. De E-equivalenten zijn natuurlijk een stukje duurder en raken tzt op. Ik wil daarom deze twee type buizen gewoon maar gaan gebruiken in radio's, dan doen ze nog eens wat nuttig werk.

De simpelste methode is volgens mij om een klein 9 volts (print) trafotje bij te plaatsen in het toestel nietwaar? Gelijkrichten van de 6,3 volt, spanning verdubbelen en dan weer afregelen op 9-9,5 volt kan ook, maar ik las laatst dat dat een issue kan opleveren wanneer de gloeispanning eenzijdig in de radio is geaard.

Vergeet ik nog wat?

mvg, Paul

Zolang je de gloeidraden van de P-buizen verwijderd houdt van het originele gloeidraad circuit, kun je gewoon 6,3 volt van de radio gebruiken voor de voeding van je buizen. Het maakt niet uit of de winding in het midden of aan een van de uiteinden is geaard. Voor HF buizen zou je nog kunnen overwegen, om de gloeidraad van de buizen nog te "aarden" met een condensatortje van een paar nF.

[image]
De bestaande 6,3V gloeidraden werken op de gewone 6,3V spanning tussen B en C.
De P-buizen branden op de spanningsverdubbelaar, eveneens aangesloten op B en C. Het maakt zoals je ziet niets uit of je A, B of C aard.
De gloeidraadaansluitingen van de P-buizen mag je eventueel ontkoppelen naar aarde met een paar nF.
Een extra trafo is niet nodig.
Met het trimweerstandje regel je de stroom door de P buisjes. Je kunt experimenteel een vaste weerstand bepalen. Berekenen kan ook, maar je moet dan wel eerst weten hoever de verdubbelde spanning in elkaar zakt bij belasting.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum