Philips B6X43A gevoeligheid afstemoog em80 fm (Techniek Radio/TV)

door Jelle @, 28.11.2022, 19:53 (486 dagen geleden) @ Ron Kremer

Hallo Ron.

Dank voor je bericht.

Wat de eaa91 buis betreft, die had ik al eens vervangen vdor een nieuwe, maar geen resultaat helaas.
Alle buizen van dit toestel heb ik wel eens verwisseld, maar ook dat gaf helaas geen soelaas.

Het afstemoog in mijn toestel is nieuw, en van russische makelij, en heb die ook wel uitgewisseld met andere oude exemplaren van philips waar weinig licht meer in zit. De uitslag blijft dan min of meer gelijk. Mijn gedachte was eerst dat er verschil onderling in em 80's kan zitten, en dan vooral in het triode gedeelte... Echter is de regelspanning op pen 1 bij max afstemming maar iets van 0.7 volt, en dus niet in staat het oog op die manier volledig gesloten te krijgen.
Een ander toestel in mijn bezit, een b5x42a die ook dezelfde em80 heeft, krijgt bij sterke zenders het oog nagenoeg volledig gesloten.
Zoals het toestel nu is, gaat het oog voor ongeveer 2/3 bij maximale afstemming dicht, zelfs al sluit ik een meetzender direct op de antenne ingang van het toestel aan!
Dat het oog niet helemaal 100% gesloten kan worden, is ok, maar het lijkt nu alsof alle zenders zwak tot redelijk doorkomen, terwijl je dat niet in het geluid of stereo kunt terughoren.
Hier en daar al eens gemeten op verlopen weerstanden/condensatoren, en diverse spanningen gemeten, waarbij de ef89 een 30 volt hoger in anode spanning zit dan volgens schema?
Ik kan echter geen vreemde dingen ontdekken rond die schakeling, ook die buis al eens vervangen door een andere, maar tot nu geen resultaat.
Maar de aanhouder wint zullen we maar zeggen.;-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum