Philips B6X43A gevoeligheid afstemoog em80 fm (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 28.11.2022, 10:20 (487 dagen geleden) @ Jelle

Beste Jelle,

Als alle gemeten spanningen en stromen ongeveer overeenkomen met de opgegeven waarden uit de documentatie, en de buizen zijn nog redelijk zal je de fout ergens anders moeten zoeken.

In de MF trafo's zitten, behalve de spoelen, ook condensatoren met een lage waarde (33p). Vaak zijn dit keramische buisjes met een opgedampte laag zilver. In de loop van de tijd kan dit zilver gaan oxideren en neemt de capaciteit van de condensator af. Het gevolg is dat de kring ontregeld raakt en de radio minder gevoelig wordt. Dit is moeilijk te beoordelen op het gehoor, maar wel meetbaar (de gevoeligheid van het toestel is immers afgenomen).

Er zijn twee oplossingen mogelijk, waarvan het opnieuw afregelen van de kringen het gemakkelijkst is. Voorwaarde is wel dat de afwijking van de condensatoren niet te gek groot is.

De andere oplossing het het vervangen van de condensatoren: dit kan prima, maar is erg veel werk waarbij je moet oppassen de spoelen niet te beschadigen.

Dat geldt sowieso voor het afregelen, de kernen kunnen flink vast zitten en bij forceren draai je de spoel kapot. Er zijn wel wat trucjes om het voor elkaar te krijgen, mij lukt het bijna altijd, maar je moet wel geduld hebben.....

Voordat je ergens aan gaat draaien moet je er zeker van zijn dat de rest van het toestel in orde is......

Succes!

En mocht je ermee langs willen komen: ik woon in Dongen en wil best eens mee kijken....

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum