Spanningskeuze BX373a - hoe werkt dat? (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 27.11.2022, 21:05 (509 dagen geleden)

Ik ben bezig met de reparatie van een bx373a voor een klant.
Helaas is zojuist de voedingstrafo overleden. 500 ohm lek (bij laagspanning gemeten) tussen de gelijkrichtergloeiwikkeling en de hoogspanningswikkeling.

Maar nu zit ik verder te kijken waardoor dat heeft kunnen gebeuren. Vermoedelijk heeft hij eerder in z'n leven al eens een forse overbelasting gehad. De gelijkrichter en een ontkoppelcondensator waren al eens vervangen (door een verkeerde condensator en door twee diodes...)

Verder was de gehele spanningscarrousel afgekoppeld en de 230v van de netschakelaar aangekoppeld op één van de spoelen van de voedingstransformator. Hier gaat mijn vraag over. Puur uit interesse - de transformator is al afgeschreven.

De primaire spoelen lijken nog intact. Ik meet 20, 22 en 44 ohm. De spaningen zijn 110, 125, 145, 200, 220 en 245v.

Hoe bereikte Philips deze spanningen? Worden spoelen in tegenfase aangesloten om 220v plus of min ca. 20v te verkrijgen, en 125v plus of min ca. 12,5v te doen?

De tekening van de bekabeling naar de spanningscarrousel is wel redelijk goed zichtbaar in de documentatie (https://nvhrbiblio.nl/schema/Philips_BX373A.pdf) maar de verbindingen in de carrousel zelf zijn niet getekend, en het is sowieso vrij lastig om allemaal uit te pluizen...

Ik vraag me af of er dus een 220v spoel in zit, of dat die 220v werd samengesteld uit andere spoelen (bijvoorbeeld 200v plus 20v om maar iets willekeurigs te noemen). Want dat zou betekenen dat de radio een tijd lang op een veel te hoge spanning heeft gewerkt, en dat dat mede heeft gezorgd voor het defect.

De spanningen in het toestel waren lichtjes verhoogd, maar nog binnen wat ik normaal acht. Bijvoorbeeld 275v anodespanning waar 265v moest staan. Het verbruik was 8w meer dan zou moeten, maar de trafo bleef voldoende koud om daar niet teveel aandacht aan te besteden. Na een half uur spelen kon je 'm nog steeds prima aanraken. Niet heter dan 50 graden. Alles heel gewoon voor een toestel voor 220v, dat op 230v staat te spelen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum