Onderdelen vervangen - ervaringswijsheid gevraagd (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 20.11.2022, 21:40 (385 dagen geleden) @ Paul de Goede

Het is altijd een lastig klusje.

Ik gebruik vaak een klemtangetje dat ik aan het onderdeel klem, om 't onder/achter andere onderdelen uit te kunnen krijgen.
Soms is het noodzakelijk om andere onderdelen los te solderen, voordat je het oude onderdeel kan verwijderen en een nieuw kan plaatsen.

Zorg voor voldoende licht.
Originele onderdelen zitten bijna altijd vastgehaakt in een soldeerlipje met een gaatje er in. Soms lukt het om het haakje open te wrikken met je soldeerbout, maar doe dat alleen met een oude bout met goedkope punt. Soldeerboutpunten zijn NIET bedoeld om te wrikken.
Het is objectief gezien het best om het oude onderdeel geheel te verwijderen en het nieuwe met z'n draadjes ook weer in de soldeerlippen in te haken. Maar dat is ├ęcht heel veel werk, en soms moet je compromissen sluiten en simpelweg het nieuwe onderdeel (zoals eerder gezegd) aan de stompjes draad van het oude onderdeel solderen.

Veel oude draad is gecorrodeerd. Zorg voor een fijn scalpel/hobbymesje om de oxidelaag van de draadjes af te krabben.
Als flux kun je gewone rosin flux gebruiken. Dit kan handig zijn als tijdens het solderen teveel van de harskern is verdampt en er genoeg soldeer in de verbinding zit, maar het niet goed lijkt te 'pakken'. Gebruik nooit vloeimiddelen die je in de bouwmarkt kan vinden! Staat het in de bouwmarkt, dan is het ongeschikt!

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum