Wo. 7 dec. - LC-Kring over Batterijbuizen (Online) (Agenda)

door agenda @, 20.11.2022, 21:04 (6 dagen geleden) @ Admin

Beste Radiovrienden,

De Leren- en ContactKring van december is niet op de tweede, maar dit keer de eerste woensdag van de maand. Je bent uitgenodigd om mee te doen met een bespreking van Batterijbuizen.
Over batterijbuizen is heel veel te vertellen en ik kan niet alles in de lezing stoppen. Als je vragen over iets hebt, mail me en dan probeer ik die kwestie wel in het verhaal op te nemen.

Tijd: Woensdag 7 december 2022 vanaf 19.30
Waar: Jitsi kanaal https://meet.jit.si/LerenenContactKring
Dia's: https://www.dropbox.com/s/algnphzhgr40rd6/BatteBuizen.pptx?dl=1


Radio's met Batterijbuizen:
Buizenradio's gebruiken nogal wat energie, maar helaas is een lichtnet niet overal voorhanden, en daarom waren er ook buizenradio's die op batterijen werkten. De jaren vijftig waren de Gouden Periode van deze Batterijontvangers.
In deze lezing kijken we eerst naar de ontwikkeling van batterijradio's, beginnend bij de jaren twintig radio's die allemaal batterijgevoed waren, tot hun zeer plotselinge massale uitsterving in 1958. Batterijbuizenradio's zijn allereerst gewoon buizenradio's, maar als je er eentje gaat repareren kun je toch wel een paar onbekende, maar gelukkig niet onbegrijpelijke, schakelingen tegenkomen. De vraag hoe je batterijradio's in de 21e eeuw (nu de speciale batterijen niet meer te krijgen zijn) kunt voeden, zullen we wel bespreken maar niet beantwoorden. Het is ook leuk om even te kijken naar de allerkleinste buizentoestellen, namelijk hoorapparaten en de Tecla zakradio.
Als het lukt, krijgen jullie ook batterijradio's te horen en te zien.

Hoe werkte Jitsi ook al weer?
https://webspace.science.uu.nl/~tel00101/FotoAlbum/RadioCorner/Articles/JitsiGebruik.htm

Ik hoop jullie te zien op 7 december!
Gerard.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum