regelbare condensator en 2 type spoelen (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 08.11.2022, 11:36 (529 dagen geleden) @ tony66
Bewerkt door soundman2, 08.11.2022, 11:42

Het toestel is van 1951 en het heeft 30 jaar niet meer gewerkt, het is daarom dat ik er alles heb uit gehaald en alles wil vervangen wat nodig is .

mvg,

tony

Dat is niet niet zo'n beste actie. Terugbouwen vanaf het schema is geen kleinigheid. Vaak zitten er ook nog kleine wijzigingen in, die je nu kwijt bent. Voor het ontvanggedeelte zal je alles exact terug moeten bouwen. Door de anders liggende bedrading en de losgehaalde trimcondensatoren, zal het ontvangedeelte helemaal opnieuw moeten worden afgeregeld.
Van de trimmers vind je wel de maximum en minimum waardes uit de onderdelen boeken. Dat de waardes niet overeen komen zegt veel over jouw kennis van radio. Deze condensatoren worden ingesteld tijdens het afregelen van de radio. De capaciteit is dan op die plaats de juiste, maar niemand weet op dat moment de actuele waarde!
Als ik het zo lees zijn bij de demontage ook een aantal onderdelen defect geraakt. Van spoeltjes zijn soldeerlipjes afgebroken etc. De defecte spoeltjes zal je uit een donor toestel moeten halen. Bestellen kun je ze nergens meer en mensen die daarvoor nog wikkelmachines hebben, vind je waarschijnlijk ook niet meer. Bovendien is de waarde vaak ook onbekend.
Ik denk dat het voor dit goed te herstellen cq te repareren toestel einde verhaal betekent.
Je wil alles vervangen wat nodig is. Hoe weet je wat nodig is?
Een aantal onderdelen zijn na zoveel jaar beslist aan vervanging toe, omdat ze onbetrouwbaar, defect of verlopen zijn. Maar die kun je met meten en een aantal door ervaring er uit halen. Spoelen horen daar zelden bij.
Zorg er ook voor dat de grote afstemcondensator tijdens de de- en montagewerkzaamheden en ook tijdens de opslag van de onderdelen geheel ingedraaid is. Een of meer verbogen plaatjes krijg je zelden, maar doorgaans nooit meer goed.
Al bij al erg jammer.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum