meubel Erbé radio (Techniek Radio/TV)

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 02.11.2022, 10:08 (539 dagen geleden) @ Marc Van De Voorde

Hoi Marc

had gekund, maar in de onderste foto van deze bijdrage van september zie je er gewoon een buisje in staan.

Het chassis doet vermoeden dat er ook nog een andere schakeling op had gepast, er zijn nog drie gaten voor buisvoeten ongebruikt. Kennelijk vervalt in dat geval de blikken doos, want waar de belendende onderdelen (koppelcondensatoren, kathode- en anodeweerstanden etc) anders een plaatsje moesten vinden is mij een raadsel.

De buizenbezetting is exotisch te noemen, maar niet onlogisch: gelijkrichter 5Y3GB, eindbuis 42, EF? om de eindbuis aan te sturen, EB4 detectie en AVR-spanning, 2 x EF5 voor de MF en de ECH3 als mixer-oscilator, eigenlijk gewoon een Superheterodyne, een ontwerp dat in de late jaren 30 echt doorbrak. De eerste hexodes komen in 1935 op de markt, de combinatie mixer/oscilator in 1938 (ECH2) en de ECH3 in 1939.

Het kan ook zijn dat dit een product van de meubelmaker Erbé is waar hij een los chassis van een radiofabrikant in heeft gezet.
De tekst op de zenderschaal is Frans (PO, GO, OC) en de "kompasschaal" met daaronder drie draaiknoppen zie je vooral bij apparaten uit de late jaren 30 en begin 40.

Het plaatje in het midden van de zenderschaal kan no een aanwijzing zijn. Aan de staat van de groene opdruk te zien kan daarin nog een kleur ontbreken, de witopdruk heeft de tand des tijds kennelijk wel goed doorstaan.

We puzzelen verder, vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum