Onwillig Philips Luistervinkje 37A (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 26.10.2022, 17:56 (540 dagen geleden)

Beste forumlezers,

Onlangs heb ik een heel mooi Philips Luistervinkje overgenomen van ons mede forumlid Daan2810 en nu ik 2810 zie moet ik hem denk ik aanstaande vrijdag 28 oktober feliciteren met zijn 23e verjaardag, dus zijn er heus nog jonge liefhebbers genoeg om onze mooie hobby nog jarenlang voort te kunnen zetten.

Het luistervinkje is nog in originele staat en zijn alleen de elco's voorzien van een nieuwe inhoud. En daarom zou ik verwachten dat het door de fabrikant voor slechts één te ontvangen zender ingestelde radiootje uit 1945 zou werken via mijn Otto AM huiszendertje. Deze mini AM huiszender is d.m.v. dipswitches momenteel ingesteld op een zendfrequentie van 1008 kHz en daarmee kan je de meeste Luistervinkjes laten spelen nadat je de afstem-toltrimmer C14 van 30pF optimaal hebt afgesteld.

Alleen dit vinkje zwijgt in alle toonaarden en kan ik zo gauw niet vinden waarom dat zo is. Mogelijk is er na 77 jaar het nodige verouderd en verlopen in waarden. Maar als je de antenne entree aanraakt met een stuk draad dan hoor je toch een heel duidelijk gekraak uit de luidspreker dus is er weer hoop.

Dus heb ik mijn Heathkit RF Signal generator SG8 (vorig jaar van Herm Willems gekregen) op de antenne ingang van het radiootje aangesloten:

[image]

En hoor je een signaaltoon uit de luidspreker van de radio die het luidste is bij ongeveer 240 kHz. Ook reageert die "fluittoon" op de volumeregelaar van de radio en daarom vermoed ik dat het radiootje helemaal niet zo veel mankeert en alleen is verlopen na 77 jaar ergens op zolder te hebben gestaan.

Maar ik hoorde natuurlijk liever muziek uit de luidspreker in plaats van het gefluit van de signaal generator. Dus moet ik nog eens verder gaan experimenteren of heeft iemand een idee hoe ik verder kan gaan ? Alle adviezen zijn natuurlijk meer dan welkom.

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum