Varadyne ontvanger lijkt origineel maar andere onderdelen (Techniek Radio/TV)

door HansKarel @, 21.10.2022, 17:05 (552 dagen geleden)

Vraagje aan de deskundigen.
Ik heb van de week een Varadyne ontvanger gekocht. Gewoon, omdat ik m mooi vind en graag weer werkend wil maken. Heb ook een Philips Pannenkoek luidspreker erbij dus dat moet goed komen.

Nu vraag ik me af: als ik foto's op internet van de Varadyne bekijk dan zie ik spaghettiweerstanden maar dat heeft dit exemplaar niet.
Op het front zit een aansluiting voor antenne en aarde en nog 1 voor de luidspreker. Beide doen mij bepaald niet jaren 30 aan maar de bedrading er naartoe is exact gelijk aan de rest van de bedrading.
Ook zit er nog een stickertje op de bedrading met de naam van (vermoedelijk) de maker maar ik kan het niet goed ontcijferen. Lijkt Karel Utrecht te staan.
Iemand enig idee?
Zo'n jaren 30 bouwpakket werd toch niet in de jaren 60 nog gebouwd? (Want daar lijken mij de antenne en luidspreker aansluitingen uit te komen, niet uit jaren 30.

2e vraag: de C443 eindlamp is stuk. Trekt totaal geen anodestroom. Nou zie ik in het schema dat de anodespanning in serie staat met de luidspreker. M.a.w. hangt de luidspreker er niet aan dan staat er wel 200V op het schermrooster maar 0 op de anode. Daar kan zo'n lamp toch nooit tegen?
En stel dat die anodestroom te hoog wordt door het defect raken van de lamp (om wat voor reden dan ook) dan gaat er dus een flinke stroom door de luidspreker......dat lijkt me toch niet bevorderlijk voor de prachtige pannenkoek luidspreker?
PS op de foto's is de gelijkrichterbuis tijdelijk verwijderd want daarin zit het hele binnenwerk los dus ook maar vervangen.

Alvast bedankt, Gert Bluemink PE1RTC

[image]
[image]
[image]
[image]
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum