Veiligheidsrelais AVO MKII bij testen EL84 (Techniek Overig)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 11.10.2022, 15:08 (566 dagen geleden) @ roebas

Maar toch is het tweemaal voorgevallen dat het veiligheidsrelais heeft moeten onderbreken.
Kan ik nog iets extra's testen of doen alvorens naar de stand "TEST" te gaan zodat dit niet
meer voorvalt?

Roeland, het aanspreken van het veiligheidsrelais in een AVO MkII duidt op overbelasting in het anode- en/of schermroostercircuit van de te testen buis, hoogst waarschijnlijk door een defect daarin. Het ligt voor de hand dat daarin dan bijvoorbeeld sluiting of lek optreedt tussen de schermroostervoeding en massa (in de AVO tester is dat de kathode van de te testen buis). Hetzelfde is mogelijk gezien vanuit de anode voedingsspanning.

Wil je dat voorkomen dan kun je bijvoorbeeld bij het testen beginnen met lagere anode- en schermroosterspanningen dan AVO in z'n gegevens voorschrijft. Houdt daarbij dan de anode- en schermroosterstroom in de gaten.
Loopt dat te vroeg hoog op dan kun je tijdig het testen staken en de buis afschrijven.

Ook zou je voorafgaand aan het testen van de buis deze ohms door kunnen meten tussen betreffende aansluitingen,
dit met een gewone universeelmeter. Nadeel is dat hierbij feitelijk alleen keiharde interne sluitingen aan het licht zullen komen.

Overigens zou ik me er niet te veel zorgen over maken dat het veiligheidsrelais aangesproken wordt, hij zit daar als overstroombeveiliging voor zowel Ia als Ig2 en doet bij jou dus duidelijk z'n werk. Je kunt je wel afvragen of dat relais na al die jaren nog bij de juiste stromen aangesproken wordt, dat is een leuk projectje op zich: dus de AVO zelf eens aan een goede servicebeurt onderwerpen.

Vr. groet, Ron

--
PA0RKG.....even if the plate glows red, the tube isn't dead !!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum