Philips H4X74A: geluid kan niet uit (Techniek Radio/TV)

door Peter1952 @, 10.10.2022, 15:55 (572 dagen geleden) @ René1968

Ik denk niet dat één of meerdere van deze onderdelen de fout veroorzaakt. Een verlopen anodeweerstand (R23) zal voor een iets hogere versterking zorgen, maar dat wordt door de tegenkoppeling voor een groot deel gecompenseerd.
Condensator C47 staat niet op gelijkspanningspotentiaal, als deze lek is zul je er weinig van merken, zeker niet als de loper van R28 aan de aardzijde staat.
Weerstand R31 is de stopweerstand voor het stuurrooster van de EL84, als deze verloopt zal je daar in de praktijk niets van merken.
Tenslotte de koppelcondensator C44, als deze lek is verstoort dat de instelling van de EL 84, deze moet echt lekvrij zijn, maar heeft niet de genoemde fout tengevolge.

Sluit eens de onderkant van de volumeregelaar kort naar massa (R24 kortsluiten). Is het dan stil, dan is de volumeregelaar niet de oorzaak. Waarschijnlijk is R24 flink in waarde verlopen.
Met de gebruikte schakeling is het onvermijdelijk dat er iets geluid overblijft bij teruggeregelde volumeregelaar, omdat de loper nooit helemaal naar massa gedraaid kan worden.
Blijft het toestel geluid geven bij kortgesloten R24 dan is er iets mis met de volumeregelaar. Het kan zijn dat de weerstand tussen de loper en de koolbaan te groot is geworden, maar er kan ook een onderbreking zitten in de koolbaan, vlak bij het ondereinde (waar R24 aan vast zit).

De gebruikte volumeregelaar geeft meestal al snel problemen, daar zit waarschijnlijk ook het probleem. Inspuiten met contactspray maakt het alleen maar erger.

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum