37A-09 Winterklus. (Algemeen)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 03.10.2022, 12:28 (565 dagen geleden) @ Ben
Bewerkt door Hans Op den Camp, 03.10.2022, 13:11

Hallo Ben,

Zelf heb ik nooit de moeite genomen om de ohmse weerstanden van een ugt te meten, want dat is slechts een indicatie of de ugt een onderbroken wikkeling heeft of niet. Ik was al lang blij dat het luistervinkje speelde want daar gaat het tenslotte om. En Philips was bepaald niet scheutig met het verstrekken van dergelijke gegevens, maar heel af en toe kom je die toch wel tegen in oude service documentatie, zoals bij de 203U uit 1941. Daar hebben ze het over 300 Ohm primair en 1 Ohm secundair. Maar omdat er soms ook weerstand draad werd gebruikt voor de primaire wikkeling is dat al helemaal niet meer interessant om te weten, want het gaat tenslotte om de wikkelverhouding en niet om de verhouding in Ohmse weerstand.

Maar dat even ter zijde en nu weer terug naar jouw vraag en heb ik bij vier luistervinkjes met de zelfde lay-out, dus met de ugt bovenin, de weerstand gemeten van de primaire wikkeling en ik kwam tot nogal uiteenlopende waarden:

[image]

Van links naar rechts: 4,45K, 0,9K, 4,49K en zelfs 43,1K dus zeg het maar hoe het hoort te zijn.....
Om foutmetingen uit te sluiten heb ik zelfs een van de draden aan de primaire zijde los gesoldeerd maar dat maakte geen verschil. Dus zijn de gemeten waarden correct zoals ze zijn.

Met andere woorden, het meten van Ohmse waarden is niet interessant, want je weet niet of er weerstandsdraad is gebruikt of niet voor de primaire wikkeling. Het gaat alleen om de wikkelverhouding en niet om de weerstand verhouding.
Voor de productie van het allereerste Philips toestel na de oorlog (het luistervinkje) had men in Eindhoven kennelijk nog een berg ugt's in voorraad van een 203U, 204U, 208U en dat soort toestellen, allemaal net weer iets anders van opbouw maar wel bruikbaar om te voorzien in de behoefte aan een radio in die tijd.

Dus Ben, als ik jou was zou ik de tweede van links op jouw foto gebruiken voor jouw Luistervinkje, die van 4K5 dus want die past helemaal en ook wat de bevestiging aan het frame betreft.

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum