Wat zit er onder die doek op zolder? (Techniek Radio/TV)

door ruudtx @, 24.09.2022, 20:42 (551 dagen geleden) @ soundman2

Nou, ik kwam ze wel tegen in Utrecht, ver boven de rivieren.
Daar waren veel studenten uit Brabant/Limburg die de oude toestellen van hun ouders naar het noorden sleepten.

In mijn studenten huis in Utrecht stond een TV in de keuken. Maar daar konden ze Ned 2 niet op ontvangen, gaf vervormd beeld. En goed kijken, het leek wel negatief. Ned 2 werd op het lokale flat systeem op kanaal 2 doorgegeven.

Ik had al iets van meer normen gehoord, en het ding opengemaakt, bleek de VHF kanalenkiezer ook de norm omschakeling te regelen. En kanaal 2 was natuurlijk de BRT zender in Ruiselede/Antwerpen, dus die stond op het Vlaamse systeem. Alle nokjes maar omgezet naar de stand "E". en alle zenders waren normaal te zien.

Andere toestellen hadden de omzetting met de hand en een aparte knop, maar kwam ook een motorgestuurde omschakeling tegen. Die was niet goed te krijgen, want zocht als het ware zijn eigen weg. Maar als je alles op stand "E" liet staan, en er dus niet omgezet hoefde te worden en de motor niet hoefde te draaien ging het goed.

Ik kom overigens niet verder dan 4 normen, E, Belgie 625, Belgie 819 en Frankrijk 819.
Het verschil tussen Belgie 819 en Frankrijk 819 is de MF bandbreedte en daarbij de afstand beeld en geluids draafgolf. Het oorspronkelijk Franse systeen had een video breedte van maar liefst 10 MHz, Belgie 819 was slechts 5 MHz, net als de 625 systemen. Dat was dus slecht beeld want de horizontale definitie was beperkt. (VHS kwaliteit). Het Franse systeem had een kanaal breedte van 14 MHz, 2 x zoveel als een 625 zender.
Vanwege die verschillen moest er ook veel in de beeld en geluids MF kringen worden omgeschakeld.

Frankrijk ging later op UHF met ook 625 lijnen zenden, maar dan toch weer pos beeld en AM geluid. Dat zou de 5e norm kunnen zijn, maar dat was niet aangegeven op de toestellen.

Zelf heb ik Frankrijk UHP regelmatig gezien op de lage kanalen (Lille?). Bij enige condities verscheen een sterk signaal nog onder Ned 2 kan 27, maat met vervormd en neg beeld. Even nadenken, oh, dat kon wel eens Frankrijk zijn. Dus zo'n oude multinorm maar eens aangesloten en warempel, op de stand B beeld en geluid.
Er zijn maar 3 standen op die multinorms, E, B en F. De omschakeling 625 / 819 gebeurde automatisch. Met default dus 819 !! en pas als een 625 zender wordt gedetecteerd de omschakeling met dat relais.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum